Tabulka hodnocení vína

Pro naše hodnotitele vína přinášíme návod na hodnocení vína. Vychází ze systému, kdy je vínu přiděleno maximálně sto bodů. Pro potřeby hodnocení na serveru abecedavina.cz je zadávaný výsledek vydělen 10 a zaokrouhlen na celá čísla.

V různých disciplínách je počet přidělovaných bodů různý. Rozdělení pak představuje následující tabulka.

Název vlastnosti vínavynikajícívelmi dobrédobréuspokojivéneuspokojivé
Čirost54321
Barva108642
Intenzita vůně87642
Čistota vůně65432
Harmonie vůně161412108
Intenzita chuti87642
Čistota chuti65432
Harmonie chuti2219161310
Perzistence chuti87654
Celkový dojem1110987

90 - 100 b. velká zlatá medaile - víno mimořádných kvalit
85 - 89 b. zlatá medaile - opravdu vynikající víno
80 - 84 b. stříbrná medaile - velmi kvalitní víno
75 - 79 b. bronzová medaile - dobré víno
70 - 74 b. diplom - průměrné víno
62 - 69 b. podprůměrné víno
měně než 61 b. špatné víno

Ověření kvality vína

Zajímáte se o víno, které pijete? Chcete ověřit, zda kvalita udávaná výrobcem je shodná se skutečnou kvalitou vína? Ověřte si udávané informace v databázi Státní zemědělské a potravinářská inspekce (SZPI).
http://eagri.cz/public/web/mze/zatrideni-vina/vyhledavaci-formular-zatrideni-vina.html

Vína originální certifikace - VOC

Znáte pojem VOC - Vína Originální Certifikace? Vinaři ze sdružení VOC Znojmo připravili v Česku ojedinělý systém označování kvality vín.

Apelační program ve Znojemské vinařské oblasti začalo připravovat 32 vinařů (v současné době je členem sdružení 15 vinařů). V přípravné fázi, která trvala pět let, postupně vykrystalizovaly podmínky pro získání označení VOC. Oproti stávající klasifikaci vín stavějící na cukernatosti vypěstovaných hroznů, je kladen důraz na geografický původ a specifičnost vína, označené jako terroir.

Právě z důvodu zachování terroir typického pro znojemská vína byl omezen výčet odrůd, které mohou označení VOC získat. Vybrána byla samzřejmě odrůdy, kterým se na Znojemsku velmi dobře daří a jsou pro ně charakteristická: sauvignon, ryzlink rýnský a veltlínské zelené.

Sauvignon

Znojemský sauvignon by kromě kopřivovosti měl mít i výrazné broskvové tóny s minerální dochutí a vůni podobnou černému rybízu a angreštu.

Ryzlink rýnský

Ryzlink rýnský by naopak měl probouzet smyslové požitky svou výraznou medovou chutí.

Veltlínské zelené

Oblíbené veltlínské zelené má lákat na kořenitou chuť a muškátovou vůni.

 

 

Uživatel nepřihlášen... 
Uživatel:
Heslo:
Najděte nás na Google+